Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Χρωματικές σκάλες Pantone

Oι χρωματικές σκάλες που έχει βγάλει η Pantone είναι πολλών ειδών. Τα προγράμματα έχουν ενσωματώσει τις σκάλες αυτές και μπορούμε να επιλέγουμε ένα χρώμα pantone μέσα από το πρόγραμμα. 
Οι δύο βασικές σκάλες Pantone (Pantone solid coated - uncoated)
Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή κάθε φορά;;;;

Αρχικά ας αποσαφηνίσουμε κάποιους βασικούς όρους.

Ατόφιο χρώμα: Eίναι το χρώμα που δεν είναι προϊόν τετραχρωμίας αλλά πάνω στη μηχανή μπαίνει ατόφιο. Δηλαδή όταν θέλω να τυπώσω ένα κόκκινο π.χ. Pantone 032 δεν θα τυπώσω κίτρινο και ματζέντα αλλά θα βάλω το pantone 032 που είναι κουτί μελανιού που παρασκευάζεται με ειδικούς κανόνες που παρέχει η εταιρεία pantone.

Coated: Xαρτί επιχρισμένο χωρίς «πόρους» π.χ. illustration, velvet, eurobulk κλ.π. Eίναι χαρτιά που μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά τα χρώματα ακριβώς επειδή έχουν τις ειδικές επιχρίσεις. 

Uncoated: Χαρτί μη επιχρισμένο με «πόρους» π.χ. γραφής, samois, ειδικά χαρτιά. Είναι χαρτιά που εξαιτίας της απορροφητικότητας που έχουν δεν μπορούν να αποδώσουν ακρίβεια χρωμάτων.

Και ερχόμαστε τώρα στις σκάλες pantone.
Mεταλλική σκάλα Pantone
  1. Pantone solid coated. Είναι η χρωματική σκάλα που πρέπει να επιλέγουμε κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην εργασία μας ένα ατόφιο μελάνι και το χαρτί που τυπώνουμε είναι επιχρισμένο (illustration, velvet κλ.π). Eίναι η σκάλα που πρέπει κατά βάση να χρησιμοποιούμε, μιλώντας πάντα για εκτύπωση σε μηχανές offset.
    Υπάρχει και η σκάλα pantone solid matte που διαχωρίζει το illustration χαρτί από το velvet. Δεν έχουν όμως ουσιαστική διαφορά χρωματικής απόδοσης. Γι’ αυτό και όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ατόφιο μελάνι σε κάποιο από τα επιχρισμένα χαρτιά για να μην μπερδευόμαστε ας χρησιμοποιούμε την παλέτα Pantone solid coated.
  2.  Pantone solid uncoated. Είναι η χρωματική σκάλα που πρέπει να επιλέγουμε κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοπoιήσουμε ατόφιο μελάνι σε μη επιχρισμένο χαρτί. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα pantone χρώματα που τυπώνονται σε μη επιχρισμένα χαρτιά έχουν αρκετές αποκλίσεις. Υπάρχουν, δε μερικά που οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό πριν τυπώσουμε ένα pantone χρώμα σε χαρτί uncoated καλό είναι να συμβουλευτούμε τυπωμένη pantone σκάλα και όχι τον υπολογιστή μας.

  3.  Pantone mettalic coated. Είναι η χρωματική σκάλα που πρέπει να επιλέγουμε κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοπoιήσουμε μεταλλικό χρώμα πάνω σε επιχρισμένο χαρτί. Στην περίπτωση των μεταλλικών χρωμάτων δεν υπάρχει uncoated σκάλα pantone γιατί τα μεταλλικά χρώματα χάνουν τη μεταλλικότητά τους στα μη επιχρισμένα χαρτιά. Καλό είναι, λοιπόν, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά χρώματα να επιλέξουμε ένα επιχρισμένο χαρτί.
     
  4. Pantone pastel coated/uncoated. Είναι οι χρωματικές σκάλες που πρέπει να επιλέγουμε κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοπoιήσουμε πολύ απαλά χρώματα πάνω σε επιχρισμένο ή μη χαρτί αντίστοιχα.  Δεν είναι τόσο δημοφιλείς στους τυπογράφους, οπότε ας την έχουμε ως δεύτερη επιλογή.
Παστέλ σκάλα pantone

Για τα υπόλοιπα είδη pantone θα μιλήσουμε σε επόμενο post πολύ σύντομα.

Eπειδή οι σκάλες pantone είναι αρκετά ακριβές (μπορεί να μην μπορούμε να αγοράσουμε) καλό είναι πριν τυπώσουμε μια εργασία μας να ζητάμε από τον τυπογράφο να μας δείξει το αποτέλεσμα του χρώματος που διαλέξαμε από τη δική του σκάλα pantone. 
Αν θέλουμε να επιλέξουμε μία από όλες να αγοράσουμε ας επιλέξουμε τη σκάλα Pantone solid coated. Έπειτα να συμπληρώσουμε με την Pantone solid uncoated.


www.lyhnia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου