Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Xρωματικές σκάλες Pantone συνέχεια...

Στο προηγούμενο post μιλήσαμε για τις πιο βασικές σκάλες pantone που αφορούν στα ατόφια χρώματα.
Η pantone όμως διαθέτει και σκάλες που αφορούν στην τετραχρωμία.
Tις σκάλα pantone CMYΚ (coated/uncoated). 
(Στα προγράμματα αναφέρονται ως ῾pantone process coated/uncoated῾).
Χρωματικές σκάλες Pantone CMYK

 Οι σκάλες αυτές μας επιτρέπουν να επιλέγουμε ένα χρώμα δίνοντάς μας με ακρίβεια τα ποσοστά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να το αναπαράγουμε στην τετραχρωμία. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις υπάρχουν δύο τύποι, μία σκάλα για χαρτιά επιχρισμένα και μία για μη επιχρισμένα. 
Χρησιμοποιώντας τες μέσα από τα προγράμματα απλά χρησιμοποιούμε ένα εύκολο χρωματολόγιο. Στην ουσία το χρώμα που μας προσφέρουν αναλύεται στα 4 χρώματα της τετραχρωμίας. 
Αν όμως έχουμε τις τυπωμένες σκάλες τότε μπορούμε με ακρίβεια να δούμε αν τα χρώματα που έχουμε χρησιμοποιήσει στο έντυπό μας αρέσουν. Ειδικά στην περίπτωση των μη επιχρισμένων χαρτιών (uncoated) επειδή η απόκλιση από την οθόνη είναι μεγάλη η τυπωμένη σκάλα μας βοηθάει πάρα πολύ. 


Kαι ερχόμαστε στις τελευταίες σκάλες pantone που είναι πάρα πολύ χρήσιμες όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα πελάτη για άλλη εργασία ατόφιο χρώμα και για άλλη τετραχρωμία. 
Είναι οι σκάλες pantone Bridge (coated/uncoated)
Χρωματικές σκάλες Pantone Bridge

Χρωματικές αποκλίσεις pantone από τετραχρωμία



Aυτές οι σκάλες μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε πως θα αναλυθεί ένα χρώμα pantone στην τετραχρωμία. Οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και από την εικόνα. Και αυτό γιατί τα pantone χρώματα δεν είναι παράγωγα τετραχρωμίας αλλά για να φτιαχτούν χρησιμοποιούνται διαφορετικές προσμίξεις (fluo και διαφανή χρώματα). 

TIP: Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια εταιρική ταυτότητα κάποιο pantone ατόφιο χρώμα, καλό είναι να επιλέξουμε κάποιο που να αποδίδεται σχετικώς καλά στην τετραχρωμία (συμβουλευόμενοι την pantone Bridge σκάλα) ή να αποφασίσουμε να χρησιμοποιούμε πάντα το συγκεκριμένο pantone ως έξτρα χρώμα ακόμα και αν πρόκειται για εκτύπωση τετραχρωμίας. Διαφορετικά θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις...

www.lyhnia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου